HOUSE D

Година: 2021-
Възложител: частен
Местоположение: гр. Пловдив
Функция: еднофамилна къща с гаражи и офис
Етап: в строителство

Това ново предизвикателство пред нас включва проектиране и реализиране на еднофамилна триетажна къща с гаражи и офис, разположена на едно от пловдивските тепета и с невероятна гледка към града и Родопите. Наред с функционалност и естетика, отново търсим енергийно-ефективни решения за максимален комфорт и уют на обитателите.

Изборът на фасаден материал е препратка към културно-историческото наследство на Пловдив, свързано с индустриалното производство на тухли. Светло сивият цвят на фасадните тухли е избран в контекста на близостта до хълм „Бунарджика“ и е продиктуван от сиенитната структура на пловдивските тепета – геоложки феномен, природна забележителност и символ на града. Орнаментиката във фасада е изцяло решена от начина на изпълнение на тухлената превръзка – редуване на гладка с ажурна и релефна зидария.

Покривът на сградата е решен като плосък озеленен покрив с екстензивно озеленяване. Наред с множеството екологични ползи, които озелененият покрив осигурява, в контекста на конкретната градоустройствена ситуация и близостта с хълм „Бунарджика“, покривното озеленяване дава възможност за увеличаване на зелените пространства в градската среда като преход към парковата среда на хълма.

1fа (1)
2fа
4fa
3fa
DERMENKA 6 House
07-01
1fа (1) 2fа 4fa 3fa DERMENKA 6 House 07-01