Competition P House

Година: 2012
Възложител: конкурс
Местоположение: гр. София
Функция: Пасивна еднофамилна къща
Етап: архитектурен конкурс

С този проект за еднофамилна пасивна къща в покрайнините на гр. София ни беше отредено почетно място в организирания международен архитектурен конкурс с общо над 70 участника.

Заданието изисква постигането на стандарта „Пасивна сграда“ наред с икономичност на проектните решенията. Дизайнът на сградата е изчистен с прости кубични форми. Семплата архитектура и изборът на материали целят разграничаване от околното „традиционно“ застрояване и целенасочено разпознаване на устойчивите принципи, залегнали в проекта.

Входната ситуация и гаражът са в отделни обеми извън термичната обвивка на сградата, както с цел осигуряване на максимална енергийна ефективност, така и за постигане на четливост на отделните функционални пространства. Фасадата е решена с ламели от иглолистна дървесина, които създават контраст с червените елементи на прозорците. С големите остъклени площи по южната фасада се дава възможност за значителни слънчеви печалби през зимните месеци и съответно със слънцезащитни елементи се постига защита от прекомерно затопляне на помещенията. В допълнение сградата е решена с плосък озеленен покрив, който намалява значително прегряването на сградата през лятото и редуцира оттока на дъждовни води.

Цялостната устойчивост на проекта се допълва от избора на екологични материали (нетоксични, рециклируеми, възобновяеми и локални) – фасадна изолация от целулоза, покривна изолация от биоразградими плочи от дървесни влакна, пемзени блокчета, местно добит дървен материал и др.

02-1-glavna
02-2
02-3
02-4
02-5
02-6
02-7
02-1-glavna 02-2 02-3 02-4 02-5 02-6 02-7